Milyen hatással van szervezetünkre az időjárási frontok?

Milyen hatással van szervezetünkre az időjárási frontok?
2022-03-16 10:26:53

Az emberek nagy többsége rendszeresen követi az időjárás előrejelzéseket. Ebből meg tudják állapítani, hogy lesz-e vihar a közeljövőbe, szeles, csapadékos, vagy inkább kellemes meleg idő várható.

Magyarországon éves szinten minimum 100 időjárási front vonul át, ez pedig nem csak az idősebbek, a kisbabák, és a krónikus betegek napjait tudja teljesen tönkretenni. Egyre több embert viselnek meg a különböző fronthatások, tapasztalnak ilyenkor olyan kellemetlen tüneteket, melyek sokszor szinte elviselhetetlenek. A frontérzékenység napjainkban már egy civilizációs betegségnek számít.

Milyen tünetei vannak a frontérzékenységnek?

A front lényegében egy olyan meteorológiai jelenség, mely során két teljesen ellentétes (hideg, és meleg) légtömeg találkozik. Ez nem csak több száz, de akár több ezer kilométer nagyságú területet is érinthet. Ilyenkor ezeken a területeken rövid idő leforgása alatt történik hirtelen egy olyan mértékű időjárás változás, melynek következtében megváltozik a levegő páratartalma, a légnyomás, és jellemzően felerősödnek a szelek is.

Az időjárási frontok alatt (sokaknál már a megelőző napokban) a szervezet igen kellemetlen tüneteket tud produkálni. Hidegfront esetén a legtöbben a görcsös fejfájásra, magas vérnyomásra, alvásproblémákra, fáradékonyságra, ingerlékenységre, illetve az asztmás rohamokra panaszkodnak. Melegfront esetében sokan észlelnek szorongást, idegességet, depressziót, fejfájást, és szédülést is. Sajnos hazánkban megfigyelhetően, sokkal több közlekedési baleset történik, melegfront idején, ez leginkább a bágyadtságnak, szédülésnek, és a koncentráció csökkenésének tudható be.

Mit tehetünk, hogy elviselhetőbbek legyenek a tünetek front idején?

Lényegesen megkönnyíti a dolgunkat az, ha rendszeres mozgást iktatunk be a mindennapjainkba. A legjobb ha kint, a szabad levegőn sportolunk valamit. Ehhez persze hozzátartozik a változatos étkezés, egészségesebb ételek fogyasztása is.

Sokak szerint segíthet a rendszeres szaunázás, hiszen ilyenkor szervezetünket fokozatosan hozzá tudjuk szoktatni a hőmérséklet változáshoz. Érdemes azonban kezelőorvosunk véleményét is kikérni, ugyanis könnyen lehet, hogy olyan erős tüneteket tapasztalunk, amelyek csak gyógyszeres kezelés során fognak enyhülni. Fontos még a vitaminpótlás, a melegfrontra érzékenyek fogyasszanak magasabb dózisban A, és C-vitamint, illetve fontos számukra a foszfor, és kálium pótlás is. A hideg frontra érzékenyek esetében ügyelni kell a magnézium, a kalcium a B1, E, és D-vitamin fogyasztásra is.