Lerántjuk a leplet a legnagyobb időjárási tévhitekről!

Lerántjuk a leplet a legnagyobb időjárási tévhitekről!
2022-03-16 10:30:24

Az emberek általában felmenőiktől, szüleiktől és nagyszüleiktől hallanak híreket az időjárással kapcsolatban. Ezekkel aztán életük során olyan gyakran találkoznak, hogy egy idő után már teljesen elhiszik azokat, később pedig ők is adják tovább a gyerekeiknek.

Az elmúlt 30 évben azonban az időjóslás, a meteorológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, ennek köszönhetően pedig kiderült, hogy a legtöbb hír, mely terjeng az időjárással, és az időjóslással kapcsolatban valójában tévhit, és nincs semmilyen valóságalapja.

A tévhitek pedig azért vannak, hogy az ember megcáfolja őket, ezért most ezeken a tévhiteken fogunk sorban végigmenni.

Gyakori tévhitek a viharokkal kapcsolatban

A hatalmas viharok a legveszélyesebbek!”

Bár igen nagy pusztítással tudnak járni a nagyobb viharok, nem beszélve a hurrikánokról, tornádókról, mégsem igaz róluk, hogy ezek lennének az emberre nézve a legveszélyesebb meteorológiai jelenségek. Az amerikai járványügyi központ elvégzett egy érdekes felmérést, mely során arra volt kíváncsi melyik időjárási jelenség okoz nagyobb veszélyt az ember számára. A felmérés 5 éven át tartott, és ebből kiderült, hogy az időjáráshoz köthető halálesetek közül mindössze 6%-át okozta vihar. Sokkal nagyobb veszélyt okozhat a fagy, amely a halálesetek 65%-át követelte, vagy a kánikula, mely 31%-ért volt felelős.

Kétszer ugyanoda nem csap a villám”

A kutatók szerint ez hír az egyik legelterjedtebb világszerte, miszerint ahova már egyszer becsapott a villám, oda még egyszer biztosan nem fog. Semmi valóságalapja nincs, ezért a szakemberek hamar meg is tudták cáfolni. Könnyedén előfordulhat ugyanis, hogy kétszer egymás után ugyanoda csap be a villám, különösen akkor ha egy nagyon magas, felfelé hegyesedő, magában álló építményről beszélünk.

Valóban sok betegséget elkaphatunk ha hideg levegőre megyünk?

Ezt a tévhitet nem csak a meteorológusok, de az orvosok is meg tudják cáfolni. A legtöbb esetben ugyanis nem az alacsony hőmérsékletű levegő, hanem inkább a különböző vírusok okozzák betegségek nagy részét. Sok esetben az orvosok ajánlani is szokták betegség esetén is, a rövid sétákat, gyakori szellőztetést, és a friss levegőt. A probléma inkább akkor kezdődik, ha nem öltözünk fel megfelelően, rétegesen, vagy ha éppen csapadékos, ködös, és nagyon szeles az időjárás. Ilyenkor inkább megfázni tudunk, az pedig még inkább kedvez a téli kórokozóknak. Ha azonban száraz, és szélmentes az időjárás, alaposan beöltözve nyugodtan ki mehetünk egy rövid időre a friss levegőre.