Közeledik az igazi tavasz? Jön a felmelegedés!

Közeledik az igazi tavasz? Jön a felmelegedés!
2022-03-21 22:02:08

Március közepe-vége fele már az emberek nagy része teljesen jogosan várja az igazi üde, friss, napsütéses tavaszi időjárást, amit eddig nem igazán élvezhettünk még idén. Hiába volt néhány napon át kellemes langyos idő, a viharos szél miatt sokkal kevesebb volt a hőérzetünk ha a természetbe voltunk, mint ahány fokot mutattak a hőmérők. Ezidáig jellemzően éjjelre is lehűlt a levegő 0 Celsius fok alá.

De most úgy tűnik végre újra élvezhetjük a tavaszi napsütés meleg sugarait, hiszen várhatóan közeledik a felmelegedés.

Nem csak napközben, de éjjel is melegedik az idő

Sokunknak már szó szerint elege van a hidegből, a szélből és az esti mínuszokból! Az éjjeli alacsony hőmérséklet miatt félő volt, hogy az eddig kihajtott növények, virágok vagy éppen a fák új rügyei is teljesen elfagynak mire a hőmérséklet elkezd felmelegedni. A következő napok során azonban elkezd emelkedni a napközbeni, és az éjjeli hőfok is.

Míg hét elején a napközben mért átlaghőmérséklet olyan 10 Celsius fok körüli lesz, éjszaka még jellemzően lehűl majd a levegő majd -2, akár -3 fok körülire is. Hétfő reggelre virradóra a Tisza menti területeket vékony köd réteg fogadta, mely rövid idő alatt szépen elkezdett feloszlani. A napi átlaghőmérséklet Magyarország egész területén 10 – 15 Celsius fok között alakul, csapadékra pedig sehol nem kellett számítanunk.

Az ezt követő napok túlnyomóan naposak lesznek, kedden már igazi kellemes, tavaszi időre készülhetünk, hiszen napközben sok helyen akár 19 Celsius fokig is felugorhat a hőmérő, de az északi szél ezzel egy időben elkezd megélénkülni.

A hétvége a tavaszi kertészkedés ideje lesz!

A hét közepén derűs időjárás lesz várható, napközben 16-21 Celsius fok közötti lesz a hőmérséklet. A hét második felében és hétvégén pedig csak tovább folytatódik a melegedés, ekkor már az éjszakák során is 4-6 Celsius fok várható. A hétvége a kellemes időjárásnak köszönhetően ideális lehetőséget nyújt majd a kertészkedésnek, várhatóan egyre többen fognak kimozdulni a szabadba is. A tavasz beköszöntével egyre több embernek jön meg a kedve a kertészkedéshez. Ilyenkor érdemes a virágok közül elültetni a kardvirág hagymáit, a liliomféléket, illetve a rózsákat is.

A 10-12 Celsius fok fölötti átlag hőmérséklet pedig kedvező a paradicsom, paprika, cukkini és padlizsán ültetésének is. De elkezdhetjük a sárgarépa, a zöldborsó, a fejes saláta, és a hónapos retek vetését is. A kellemes hőmérséklet várhatóan egészen április közepéig ki fog tartani, de a hónap vége felé készülhetünk néhány záporra, zivatarra is.