Honnan érkezett a Magyarországot is ellepő homokos eső?

Honnan érkezett a Magyarországot is ellepő homokos eső?
2022-03-21 21:59:17

Rengeteg autós foghatta a fejét néhány napja, amikor egyik reggel megpillantották, hogy néz ki szeretett autójuk. Főként azok bosszankodhattak, akik esetleg az ezt megelőző napokban mosták le a kocsijukat. De megláthattuk a homokos csapadék nyomait kukákon, ablakokon, bejárati ajtókon is.

Erre a szaharai homokos esőre ugyanis senki nem számított! De mégis hogy került sivatagi homok a Magyarország területeire?

A homokos csapadék beborította hazánk területeit

Hetek óta nem volt nagyobb csapadék, ezért sokan már lesték az esőfelhőket, hiszen a föld mindenütt ki volt már száradva. De végül nem olyan eső érkezett, amilyenre sokan vártak.

A saras eső Magyarország, Ausztria, de még Francia-és Németország területein is megjelent március első hetében. Hosszú idő után végre egy kis csapadék érkezik hazánkba, ám azon mindenki meglepődött, hogy ez az eső jóval „koszosabb” mint amihez hozzá vagyunk szokva.

A délről érkező igen nagy mennyiségű sivatagi homokos csapadék Európa nyugati területei felett jelent meg. A csapadékba kerülő igen apró szemcséjű homok ilyenkor a magasabb légterekbe helyezkedik el. Mivel ezen a homokszemcséken könnyebben meg tudnak tapadni a légkörben keringő vízgőzök, ezek elő tudják segíteni a felhőképződés folyamatát. De mivel ebben a magasságban, ahol a szaharai homok a felhőbe ragadt, már bőven fagypont alatti a hőmérséklet, ezért a légkörben lévő vízgőzök a hideg hatására át is alakultak apró jégkristályokká, létrejött egy magasszintű felhőzet, melyet más néven Cirrusnak is nevezhetünk.

Nem csak homok, hanem kellemes meleg is érkezett hazánkba!

A szaharai homokot hordozó felhőzet több ezer kilométer nagyságú cirrus, ez pedig rövid időn belül még Magyarország nyugati területeit is teljesen beborította. A meteorológusok szerint ez a jelenség valójában egy teljesen normális, veszélytelen és természetes folyamat, hátterében legtöbbször egy nagy ciklon áll. A képződményt Európa területébe egy nagyobb viharciklon rántotta be. Mivel az éjszaka során az ország több területén gyenge záporok és zivatarok alakultak ki, Magyarország keleti és délkeleti részein főleg, az ezzel járó csapadék mosta ki lényegében a homokot a légkörből, így tapasztalhattuk azt, hogy sár borított reggelre mindent.

A homokkal egy időben azonban kellemes meleg időjárás is érkezett hazánkba. A hűvös szeles idő után, másnapra a főváros területin napközben több mint 12 Celsius fokot mértek az emberek, Dél-alföldön pedig olyan 10-11 Celsius fokra melegedett fel a levegő.