Hogyan jósolták meg régen az emberek, hogy milyen lesz az idő?

Hogyan jósolták meg régen az emberek, hogy milyen lesz az idő?
2022-03-21 22:04:18

Manapság már igen könnyű dolgunk van akkor, ha azt szeretnénk kideríteni, hogy az elkövetkező napokban, vagy akár hetekben milyen időjárás lesz várható. Rengeteg felületen olvashatunk és nézhetünk meteorológiával kapcsolatos híreket, legyen szó a különböző weboldalakról, a televízióról, vagy akár az újságról.

A régi gazdák azonban nem néztek televíziót, de még az újságból sem tudtak informálódni, viszont a megélhetésük, a sorsuk múlott nagyon sokszor azon hogy milyen lesz majd az időjárás. Hiszen ezen függ az, hogy mennyi termést tudnak majd ősszel betakarítani. Elődeink azért jóval több időt tudtak azzal tölteni, hogy megfigyeljék az időjárással kapcsolatos összefüggéseket.

Népi hiedelmek a tavaszi időjárásról

Minden egyes évszakban, sőt szinte minden hónapban voltak olyan népi hiedelemre alapuló mondások, melyek a közelgő időjárással voltak kapcsolatosak. Míg manapság a Február 14-ről az emberek nagy többségének a Valentin nap jut eszébe, régen ez a nap is az időjárás szempontjából volt fontos dátum. Az időjárásra vonatkozó jóslat februárban úgy hangzott, hogy ha Bálint napon madárcsicsergésre leszünk figyelmesek, akkor a tavaszi felmelegedésre már nem kell túl sokat várni.

Viszont sokan figyelték meg azt is, hogy ha Április 6-án esik az eső, akkor rövidebb lesz az esztendő, előbb beköszönt a tél, kevesebb lesz az éves termés. Ám ha Hella napján, május 27-én már valamivel kevesebb lesz a csapadék, akkor a széna igen nagyra fog nőni.

Így jósolták meg a régiek, milyen lesz a telük

Bár a legtöbb időjárással kapcsolatos néphiedelem télre, és tavaszra volt jellemző, mégsem szűnnek meg ezek a nyár közeledtével sem. Július 25-én, Jakab napon pedig már a télre vonatkozó jóslatokat figyeltek meg az emberek. Ha az év ezen napján felpillantva az égre rengeteg felhőt látunk, akkor az azt jelentetti, hogy télen nagyon sok hó fog esni. A mondás szerint ennek a napnak még a napszakainak is nagy jelentősége van. A régiek úgy tartják, hogy ezen a napon a délelőtti időjárás a karácsony előtti időszak, a délutáni pedig a karácsony utáni hetek várható időjárását jósolja meg.

Augusztus közepén, Klára napján az őszi időszakra vonatkozó néphiedelmeket ismerhetünk meg. A mondás szerint ha ezen a napon szeles lesz az idő, akkor fel kell készülnünk a korai őszre. Ha pedig szeptember 29-én napos, deres lesz, akkor erre az évre el is búcsúzhatunk a jó időtől, hiszen lehűlés következik. Ha pedig még a szél is felkerekedik, akkor valószínűleg kemény, hideg telünk lesz.